onze Guernsey koe

‘In oktober 2015 zijn wij afgereisd naar het eiland Guernsey. Dit is een eiland wat voor de Noord-Franse regio Basse-NormandiĆ« ligt. Op dit eiland grazen de Guernsey koeien, een speciaal koeienras die de boter produceert die wij gebruiken in ons ijs. Wij ontmoeten op dit eiland de koe Sparky, wat voor ons een erg leuke ervaring is.

Sparky is echter niet de enige Guernsey koe op het eiland, zij heeft namelijk nog 1400 andere vriendinnen! Alle koeien grazen de gehele dag op de weide, maar na zo’n dag is het tijd om weer terug te gaan naar de boerderij.

In een lange rij lopen de koeien terug naar de boerderij om gemolken te worden. Een leuk feitje is dat de koeien zelf, vanwege de rangorde, bepalen wie er als eerste gemolken wordt. Een Guernsey koe produceert elke dag zo’n 15 liter melk.

Alle melk die de 1400 dames produceren wordt vervoerd naar de Guersney Dairy, de zuivelfabriek op Guernsey. Wanneer deze melk binnenkomt wordt het gecontroleerd waarna het na goedkeuring in grote tanks wordt opgeslagen.
Na de opslag van de melk worden er verschillende producten van gemaakt zoals kaas, verschillende soorten melk en de roomboter die wij uiteindelijk ook gebruiken in ons ijs.

Deze reis was voor ons een hele leerzame ervaring en het was leuk om te zien hoe Sparky en alle anderen koeien leven op Guernsey. Als u nog meer wilt weten over de producten die de Guernsey koe produceert of de koeien zelf, klikt u op het onderstaande logo.

 

Logo_Guernsey_Butter_rough